• Stomatologie Cluj Napoca
  • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33

Interviu cu ThD. Cristian Petri, fondatorul clinicii Oral Design

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

  1. Când și de ce ați hotărât să deveniți Tehnician Dentar?

Aș putea spune că lucrurile în viață se întâmplă cu un anumit sens, iar decizia de a deveni tehnician dentar a venit inițial ca sfat din partea părinților, deoarece îmi plăcea sa fiu atent la ceea ce făceam, migălos, perseverent și cu un gram de simț artistic. 

Dar în același timp și întâmplările și situațiile trăite te conduc spre o anumită destinație. În cazul meu s-a întâmplat ca în urma cu mai bine de 30 de ani, în urma unui accident de bicicletă, să-mi fracturez cei doi incisivi centrali. Astăzi reușesc să creez zâmbete și să ofer pacienților posibilitate de a depăși acest tip de traume mult mai ușor și mai repede.

 

  1. De cât timp faceți parte din echipa Oral Design Clinic?

Prima zi a fost 8 Noiembrie 2003, după o perioada de 1 an în care am lucrat în Germania și aproape un an în SUA. Mi-am dorit să aduc în țară ceea ce văzusem și trăisem în Germania în special. 

Mi-am dorit să promovez un altfel de concept și abordare în modul de realizare a lucrărilor dentare, și pe parcurs am creat o echipa care astăzi lucrează interdisciplinar și de care sunt foarte mândru. 

În același timp am adus tehnici, materiale și proceduri noi pe care le-am implementat în România, iar în 2007  am adus și primul CAD/CAM, devenind astfel pionerii acestor tehnologii moderne. 

  1. Care considerați că este punctul forte al clinicii Oral Design?

Echipa cu o experiență de peste 20 de ani, atat în cadrul laboratorului cât și în cadrul clinicii.

Primul laborator dentar din țară care a ales drumul tehnologiei digitale, iar astăzi are cea mai vastă experiență în acest domeniu. Împreună cu noile tehnologii, materiale de ultima generatie, membrii clinici și o viziune comună, suntem cea mai bună echipă din țară. 

  1. Cum definiți succesul în acest domeniu?

Poate pentru unii, succesul se poate măsura fie prin premiile câștigate, banii acumulați la final de an sau volumul de pacienți și lucrări realizate.

Pentru mine succesul a fost recunoașterea internațională odată cu invitația de a adera la grupul exclusivist Oral Design și faptul că am fost primul membru din România, deși grupul are o istorie de 40 de ani. În același timp consider că succesul a fost vizibil atunci când am fost  invitat să prezint la congrese internaționale din SUA, Germania, Italia, Croația dar și să țin cursuri de specializare a tehnicienilor dentari din aceste țări.

Sunt foarte mândru și de faptul că am reușit să creez o echipa în care majoritate colegilor sunt alături de mine de peste 15 ani.

Iar dacă analizez foarte atent, toate aceste definiții despre succes, se reduc la următoarea fraza: Reușita unei restaurări dentare se vede după 8-15 ani de la cimentarea lucrării și nu doar în ziua finalizarii cazului.  

  1. Care credeți că sunt atuurile unui tehnician bun?

Astăzi tot mai mulți tehnicieni dentari lucrează digital și au posibilitatea să ofere o calitate constantă datorită tehnologiei CAD/CAM, dar realizarea unui zâmbet natural și individual (creat pe necesitățile pacientului) rămâne în continuare strâns legată de exprimarea artistică a tehnicianului. În același timp experiența, atenția la detalii, precizia, determinarea, autodepasirea și dorința de a crea ceva unicat sunt cele mai importante atuuri.

  1. Considerați că, în prezent, ar trebui să se schimbe ceva în stomatologia din România? Dacă da, ce anume?

Lipsa educației medicale a pacientului este o problemă majoră a stomatologiei din România, dar în același timp și calitatea scăzută a restaurărilor dentare create de tehnicieni, datorită timpilor scurți de producție, lipsa implicării autorităților în pregatirea absolventilor și lipsa specializării din partea tehnicienilor dentari după absolvire. 

  1. Cum vă înțelegeți cu echipa cu care lucrați?

Întotdeauna am privit lucrul în echipă ca o competiție prin care sa ne cream climatul perfect de a ne autodepasii, de a fi primii care folosesc materiale inovative, de a rezolva cazuri imposibile dar și de a realiza cele mai frumoase zâmbete. 

  1. Care credeți că este cel mai important aspect al relației tehnician – medic – pacient?

Respectul se câștigă prin încrederea pe care o acorzi medicului (colegului tău) deoarece o relație de colaborare funcționează pe baza de încredere reciprocă. Încrederea în colaborare apare ca urmare a competențelor profesionale și a corectitudinii reciproce. Este important să cunoști foarte bine medicul cu care colaborezi, să înțelegi modul lui de a gândi și de a trata pacienții.

O relație se formează în timp prin multă muncă, comunicare și pasiune comună. Rezultatul colaborării trebuie sa fie unul de excepție pentru că obiectivul comun al acestei colaborări este un pacient mulțumit. Dacă acest deziderat se obține, înseamnă ca am ajuns sa avem o colaborare perfectă. 

  1. În final, povestiți-ne puțin despre hobby-urile dvs. și cum vă relaxați în timpul liber.

Munca ne ocupă cel mai mult timp, dar familia este extrem de importantă pentru mine, de aceea majoritatea timpului liber îl petrec cu ei. La fel cum îmi place să creez zâmbete individuale și restaurări unicat, la fel de mult îmi place să simt adrenalina rezultată din diverse sporturi extreme, de aceea am ales să practic sporturi mai puțin cunoscute cum ar fi e-foil, e-surf, e-skateboarding și wakeboarding. Nu pot să las deoparte plimbările prin natura, iar pe timpul iernii skiul și skiul de tură completează aportul de adrenalina.

Articole similare