• Stomatologie Cluj Napoca
 • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Servicii/Protetica Dentară
Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Ce este coroana dentară?

Zâmbește fără rețineri cu o coroană dentară modernă, realizată din materiale premium, de cea mai bună calitate și prin tehnologii moderne digitale, ce oferă danturii tale un aspect plăcut și natural. Cu ajutorul unei coroane dentare, îți recapeți încrederea de a zâmbi, dar și funcționalitatea danturii.

Coroana dentară este o piesă protetică realizează de tehnicienii noștri în laboratorul de tehnică dentară Oral Design Clinic și are rolul de a restaura integritatea coroanei dintelui respectiv. Coroana acoperă în totalitate dintele, conferindu-i rezistență. Bineînțeles, tu îți vei redobândi estetica zâmbetului, fonata și masticația.

Coroana dentara hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Când alegem să realizăm o coroană dentară?

Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă și nu dorești un implant dentar, sau ai unul sau mai mulți dinți foarte afectați, coroana dentară este cea mai bună soluție pentru care poți opta.

În cei peste 20 de ani de activitate a specialiștilor de la Oral Design Clinic, am identificat cele mai comune cazuri când se optează coroanele dentare:

 • în situația în care pierderea de substanță dentară nu mai permita restaurarea cu material de obturație (plombă);
 • la dinți devitalizați, cu colorații importante, unde e nevoie atât de refacerea formei, cât și de corectarea culorii dintelui;
 • la dinți cu fracturi masive;
 • la dinți cu modificări de poziție în arcadă, la care dorim să corectăm poziția.

Coroanele se realizează atât pe dinți naturali, cât și pe implante, unde imită aspectul unei coroane aplicată pe un dinte.

Ce materiale se folosesc în realizarea unei coroane dentare?

Materialele din care se realizează coroanele dentare sunt variate și țin cont de indicațiile clinice. Putem realiza coroane temporare cu rolul de a reface și proteja dintele până când e posibil să realizăm coroana definitivă (de exemplu, după încheierea unui tratament ortodontic, după vindecarea post chirurgie parodontală sau după integrarea implantelor încărcate imediat).

Cea mai mare parte a coroanelor pe care le realizăm la Oral Design Clinic sunt coroane definitive. Ele pot fi realizate din materiale diferite:

 • coroane metalo-ceramice, unde ceramica este adăugată peste o structură metalică care îi conferă rezistența mecanică, estetica fiind asigurata de ceramică;
 • coroane din zirconiu stratificat cu ceramică sau zirconiu monolitic;
 • coroane din ceramică integrală, de asemenea stratificată sau monolitică.

Pentru coroanele metalo-ceramice și cele stratificate e nevoie de un sacrificiu mai mare de substanță dentară pentru obținerea unei estetici superioare. Coroanele monolitice suportă șlefuiri mai reduse, asigurând în strat mai subțire rezistența mecanică și estetică.

La Oral Design Clinic folosim materiale biocompatibile, non-alergene, așa cum este zirconiul sau ceramica integrală, iar la structurile metalice folosim, de asemenea, aliaje biocompatibile.

Materialele din care se pot realiza coroanele dentare sunt:

 • aurul, care este de preferat în zonele laterale, atunci când estetica nu primează;
 • ceramica, atunci cand cerințele fizionomice sunt primordiale;
 • compozitul, recomandat la pacienții cu bruxism.

Avantajele coroanelor dentare

Avantajele principale ale coroanelor dentare constă în creșterea rezistenței și a gradului de protecție al dintelui, corectarea culorii și poziției, iar principalul dezavantaj constă în sacrificiul mai mare de structură dentară. Printre avantaje, mai putem enumera și:

 • foarte bună estetică în cazul restaurărilor ceramice și posibilitatea de a restaura cât mai anatoform structurile dentare pierdute;
  stabilitate cromatică în timp, ceramica nu îți schimbă culoarea spre deosebire de compozit;
 • conservarea unei cantități mari din structura dentară, asigurând o bună funcționalitate în timp;
 • rezistența și durata de viață mai bună decât a obturațiilor din compozit;
 • adaptarea marginală superioară față de obturații, în cazul compozitului apărând o ușoară contracție de priză la fotopolimerizare;
 • igienizare mai facilă, ceramica având o suprafață foarte lucioasă.

Dezavantajele coroanelor dentare

 • costuri mai mari decat ale obturațiilor (costurile diferă în funcție de materialul ales, cele ceramice și din aur fiind mai scumpe);
 • timp de lucru mai mare, fiind nevoie de 2 ședințe: una pentru șlefuire și amprentare și a doua pentru cimentare și finisare.

Procedura de lucru Oral Design Clinic

Când se prezintă pacientul în cabinetul stomatologic, dentistul realizează consultația, investigațiile radiologice necesare și stabilește planul de tratament.

Se trece apoi la realizarea coroanei. După șlefuirea dintelui urmează amprentarea, care poate să fie clasică, cu material de amprentă, sau digitală, prin scanare cu scannerul intraoral. În ambele variante, informația ajunge la laboratorul de tehnică dentară integrat în clinica Oral Design, care realizează coroana. Ultimul pas în cabinet este proba și cimentare definitivă.

Pacientul primește indicațiile pentru întreținerea și igienizarea coroanei sau coroanelor, care trebuie să fie la fel de riguroasă ca și a dinților, pentru o rezistență îndelungată.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Coroanele pot fi folosite ca restaurări unidentare sau ca elemente componente ale punților dentare. Punțile se realizează atunci când se alege solidarizarea mai multor dinți sau când sunt dinți extrași și nu se pot insera implante, din motive diverse, iar dintele lipsă se înlocuiește cu un corp de punte.

Coroanele dentare se pot realiza atât pe dinți naturali, cât și pe implante. Avantajul constă în faptul că se pot realiza lucrări fixe pe implante, care restaurează situația cât mai aproape de starea naturală a dinților.

Coroanele se fixează pe dinți prin cimentare cu diverse cimenturi și tehnici de cimentare, alese în funcție de materialul din care s-a realizat coroana. Coroanele pe implante se fixează prin cimentare sau prin înșurubare în implant.

Tehnica inlay și onlay

Daca cantitatea de substanță dură dentară pierdută nu este foarte extinsă, există posibilitatea restaurării dinților prin inlay și onlay. Inlay-ul este poziționat între cuspizii dinților, pe când onlay-ul acoperă unul sau mai mulți cuspizi pâna la toată suprafața ocuzală.

Ele se indică în situațiile în care structurile dentare nu mai pot susține o obturație, iar pe de altă parte, realizarea unei coroane ar duce la sacrificiu dentar inutil.

După prepararea dintelui, se amprentează situația, fie clasic cu material de amprentă, fie prin scanare. Se trimit amprentele în laboratorul Oral Design, unde echipa de tehnicieni dentari realizează piesa protetică.

Dacă zâmbetul tău nu arată așa cum ți-ai dori și necesită o restaurare, însă anumiți dinți prezintă carii sau fracturi, cea mai bună modalitate de a te bucura de o dantură sănătoasă, cu un frumos aspect estetic, este tratamentul cu coroane dentare.

Bucură-te de toate beneficiile unei coroane dentare de calitate superioară. Zâmbește din nou cu încredere! Programează-te chiar azi la o consultație la Oral Design Clinic!

Programează-te chiar azi la o consultație!