• Stomatologie Cluj Napoca
 • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Servicii/Fațete dentare
Fatete dentare hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Fațete dentare

Realizarea fațetelor dentare este o artă. Iar la Oral Design Clinic avem cei mai buni artiști!

Laboratorul Oral Design se distinge ca un pionier în România, având abilitatea excepțională de a confecționa fațete integral ceramice la o grosime de numai 0.1 mm, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient, fie că este vorba de proceduri digitale sau analogice.

Ne mai mândrim și cu faptul că am fost primul laborator dentar din România care a realizat fațete dentare fără prepararea dinților (no-prep). Putem crea zâmbete perfecte fără sa „chinuim” pacientul cu prepararea dinților, intervenția fiind una non-invazivă (fără șlefuire), păstrând astfel vitalitatea lor.

Hollywood smile? Dacă îți dorești un zâmbet impecabil dar natural, care să reziste 10-20 de ani, alegerea unor fațete ar putea fi una dintre cele mai bune soluții.

Fatete dentare hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Ce sunt fațetele dentare?

Fațete dentare, deși nu sunt componente funcționale, pot fi folosite pentru a îmbunătăți masticația sau pentru a întări un dinte afectat de carie dentară. Pe scurt, sunt lucrări protetice care refac în mod natural estetica și funcția dinților, fiind realizate din materiale biocompatibile, obținând astfel rezultate durabile și stabile în timp.

Fiind lucrări protetice fixe, sub forma unor pelicule foarte subțiri de ceramică, fațetele dentare se aplică pe dinții frontali, în general pentru a masca anumite imperfecțiuni de natură estetică.

Când se recomandă fațetele dentare?

Procedura de aplicare a unei fațete dentare este minim invazivă, iar rezultatele sunt imediate. Astfel, te vei putea bucura de un zâmbet impecabil, fără a mai observa micile imperfecțiuni ale dinților, acestea fiind perfect mascate de noua ta fațetă dentară. De altfel, rolul unei fațete dentare este de a se integra armonios cu dintele natural, nu doar de a corecta micile defecte.

În cei peste 20 de ani de activitate a specialiștilor de la Oral Design Clinic, am identificat cele mai comune cazuri când se pacienții optează pentru fațetarea dinților:

 • în tratamente estetice și funcționale complexe de tipul “full mouth rehabilitation”
 • pentru alinierea dinților
  în cazul dinților cu obturații mari sau cu discromii
 • prezența spațiilor inter-dentare (strungăreață)
 • traumatisme
 • când pur și simplu se dorește o schimbare estetică

Îți dorești un zâmbet minunat, la adevăratul potențial? Dacă aplicarea unei fațete dentare pare a fi soluția pentru tine, echipa Oral Design Clinic te așteaptă cu cele mai noi inovații din domeniu.

Când nu se recomandă fațetele dentare?

Recomandarea noastră este să te adresezi direct medicului stomatolog în cazul în care dinții tăi sunt modificați ca aspect, în sens negativ. În multe situații de acest gen este suficientă o simplă fațetare cu rășini compozite sau materiale ceramice pentru a-ți reface zâmbetul.

Candidatul ideal pentru fațete dentare este acel tip de pacient cu dinți sănătoși care nu necesită tratamente ortodontice sau tratamente de canal. De asemenea, nu are dinții înghesuiți, are o ocluzie stabilă (închide gura pe pozițiii fixe), si nu suferă de bruxism sau rotiri ale dinților. Pentru acest tip de pacient, tratamentul cu fațete dentare este foarte simplu de realizat.

Există cazuri, însă, când fațetele nu sunt compatibile cu dantura pacientului, iar medicul specialist nu poate să le recomande!

Buxismul, menționat anterior, este o afecțiune care se manifestă atât diurn, cât și nocturn, printr-un scrâșnet incontrolabil al dinților. În aceste situații, recomandarea evidentă este montarea unui aparat ortodontic și nu a fațetelor dentare sau purtarea unei gutiere care să-ți protejeze smalțul dentar. Gutiera este realizată de către medicul stomatolog.

Fațetele se pot aplica doar pe dinți naturali, astfel existența unei lucrări protetice în zona frontală a gurii (coroane, coroane pe implant, punți, etc.) va face imposibil acest lucru.

Fațete dentare hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic
Fatete dentare hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic
Fatete dentare fara slefuire no prep hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Avantajele fațetelor dentare

Există numeroase avantaje în cazul implementării unor fațete dentare, în special când dispui de tehnologie digitală de ultimă generație, cum e și cazul clinicii Oral Design. Dintre acestea, amintim următoarele:

 • refac morfologia și funcția dinților;
 • îmbunătățesc culoarea și forma dinților;
 • materiale biocompatibile, rezultate durabile în timp;
 • tratament minim invazive sau no-prep;
 • culoarea nu se modifică în timp;
 • sunt foarte rezistente și reprezintă o soluție pe termen lung;
 • necesită un design personalizat pentru fiecare pacient (prototip);
 • pot fi realizate din blocuri de ceramică prin tehnologia CAD/CAM având rezistența dinților naturali;
 • nu se pătează;
 • nu sunt sesizabile;
 • poti alege o culoare albă, luminoasă, pentru zâmbetul tău;
 • se întrețin foarte ușor;
 • nu dau reacții alergice;
 • sunt individuale.

Descoperă o nouă fațetă a zâmbetului tău: una impecabilă, fără imperfecțiuni! Programează-te chiar azi la o consultație!

Fațetele dentare strică dinții?

La Oral Design Clinic există posibilitatea de a opta pentru fațete no-prep (fără pregătirea dintelui), total neinvazive, care nu presupun nici o șlefuire- fațetele se lipesc direct pe smalț.

În cazul fațetelor care necesită pregătirea dintelui înainte de aplicare, acest grad de șlefuire este foarte redus, nu dăunează dintelui în nici un fel. Șlefuirea pentru fațete este total diferită de cea pentru coroane, care este mult mai grosieră. Este un proces ce urmează exact morfologia dintelui.

Iar în ceea ce privește mitul cu predispunerea mai mare la carii: în realitate, fațetele dentare chiar protejează dinții, căci atacul acid care determină apariția cariilor nu are efect asupra ceramicii fațetelor.

Deși beneficiile aplicării de fațete dentare sunt multiple, există și o serie de posibile dezavantaje despre care e bine să fii informat din timp:

 • Dacă se sparge sau apar fisuri, fațeta dentară nu poate fi reparată, însă poate fi înlocuită.
 • Există posibilitatea să dezvolți o sensibilitate dentară (disconfort în timpul consumului alimentelor foarte reci sau foarte calde). Sensibilitatea apare din cauza șlefuirii dintelui natural, însă din fericire, această senzație dispare de obicei, în decurs de câteva zile.
 • Fațetele dentare cu preparație sunt ireversibile, astfel nu vei putea să renunți la acestea, dintele va trebui acoperit cu o fațetă toată viața.

Materiale folosite de Oral Design Clinic la fațete dentare

 • Ceramica feldspatică este cel mai estetic material pentru fațete dentare. Fațetele din ceramică feldspatică sunt de cele mai multe ori realizate pe folie metalică sau pe model refractar. De ce ar trebui să alegi ceramica feldspatică și nu ceramica presată? Fațetele din ceramica feldspatică pot fi mai ușor prelucrate în funcție de nevoile tale. Acestea pot fi prelucrate în grosimi mai reduse decât cele presate și se pot adaugă mai multe culori pe aceeași fațetă.
 • Folosind litiu disilicat, fațetele devin foarte rezistente și naturale, fiind confecţionate prin tehnologia CAD/CAM.
 • Fațetele din ceramică presată stratificată sunt realizate prin tehnici de stratificare complexe. Prepararea dinţilor, amprentarea şi cimentarea faţetelor sunt proceduri extrem de sofisticate, ce pot fi realizate numai de către medici specializaţi, așa cum găsiți în clinica Oral Design.
Fatete dentare hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Procedura de lucru la Oral Design Clinic

 1. Scanare intraorala și proiectarea (designul digital) al prototipului realizat cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM;
 2. Mock-up /drive-test validat în ceea ce privește forma și culoarea dinților
 3. Șlefuire ghidată prin mock-up;
 4. Crearea unei preparații minime de 0,2-0,5 mm la nivelul smalțului dentar;
 5. Fațete no-prep în situația în care se armonizează volumul dentar al dinților integrii sau în cazul în care se dorește închiderea spațiilor interdentare;
 6. Realizarea de restaurări provizorii pentru perioada de tranziție, până le realizarea fațetelor definitive
 7. Proba, cimentarea și finisarea fațetelor.

Fațetele dentare sunt lucrări protetice care pot avea o durată destul de lungă de viață. Ca și la orice alt tip de restaurare dentară, igiena orală minuțioasă și controalele periodice sunt condiții obligatorii pentru ca fațetele sa păstreze un prognostic cât mai bun.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a putea avea un zâmbet perfect, este acela de a merge la un consult stomatologic. Estetica este un element foarte important pentru decizia noastră, însă sănătatea danturii tale este cea mai importantă. Programează-te chiar azi la o consultație la Oral Design Clinic!

Programează-te chiar azi la o consultație!