• Stomatologie Cluj Napoca
  • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Servicii/Stomatologie Digitală – tehnologie CAD-CAM
Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Timpul tău este important, de aceea în clinica stomatologică Oral Design, lucrările protetice se realizează folosind tehnologia modernă CAD-CAM, cu ajutorul căreia se elimină unele etape intermediare, astfel că lucrările se vor realiza mult mai precis și într-un timp mult mai scurt.

CAD/CAM este un acronim pentru proiectare asistată de computer/producție asistată de computer. Folosită de zeci de ani în industria de producție a instrumentelor de precizie, ceasuri și automobile, tehnologia CAD/CAM a fost din ce în ce mai încorporată în aria stomatologie în ultimii 20 de ani.

Laboratorul Oral Design Clinic a fost primul din România care a folosit tehnologia CAD/CAM, încă dinainte de 2005. Astfel, pacienții noștri pot beneficia de servicii ultra-performante și profesionale de stomatologie digitală, care aduc beneficii reale, imposibil de obținut fără aparatura de ultimă generație.

Tehnologia CAD/CAM, titanul, ceramica și materialele fără metal sunt folosite de stomatologi și laboratoarele dentare pentru a oferi pacienților coroane, fațete, onlay-uri, inlay-uri și punți din cele mai bune materiale. Sistemul CAD/CAM este, de asemenea, utilizat pentru a fabrica bonturi personalizate pentru implanturi dentare, folosite pentru a înlocui dinții lipsă.

Pe măsură ce materialele și tehnologia disponibile pentru stomatologia CAD/CAM s-au îmbunătățit de-a lungul anilor, la fel s-au îmbunătățit și restaurările pe care pacienții le pot primi din această formă de stomatologie digitală: fațete, inlay-uri, restaurări pe implanturi, ALL-ON-4, punți și coroane dentare. Restaurațiile CAD/CAM de astăzi sunt mai potrivite, mai durabile și cu aspect mai natural (multicolore, multistrat și translucide, similare cu dinții naturali) decât restaurările realizate în urmă cu 5-10 ani.

Cabinet Stomatologic digital Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Cum?​

Tehnologia CAD/CAM este disponibilă pentru cabinetele stomatologice și laboratoarele dentare, permițând stomatologilor și tehnicianului dentar să proiecteze restaurări în format 3D pe computer. Calculatorul CAD/CAM afișează o imagine personalizată 3D a dintelui sau a dinților pregătiți, obținute prin capturarea digitală a preparatelor cu un scaner optic. Alternativ, imaginile 3D pot fi obținute prin scanarea unui model tradițional obținut din amprentele convenționale ale dintilor sau ale implanturilor. În realizarea restaurărilor, tehnicianul dentar se folosește de librării dentare virtuale în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Tehnicianul dentar utilizează apoi acele imagini 3D și software-ul CAD pentru a desena și proiecta restaurarea finală. Timpul necesar pentru a proiecta o restaurare variază în funcție de abilități, experiență și complexitatea cazului și a tratamentului, de la câteva minute, la câteva ore.

La fel ca orice tehnologie și CAD/CAM-ul dentar este lipsit de valoare în cazul în care nu există o persoană competentă și cu experiență, care să coordoneze softul și mașinile de frezat sau printat. Laboratorul dentar Oral Design Clinic are o experiență de peste 20 de ani în proceduri analogice (standard) și peste 17 ani de experiență în domeniul CAD/CAM, fiind primul laborator din România care s-a dotat cu tehnologie digitală.

Etape clinice

Etapele tehnice sunt mult mai rapide, exacte și simplificate în comparație cu etapele convenționale de amprentare, transmitere a informației și realizare a restaurarilor finale.

Medicul stomatolog reușește cu ajutorul scanerului intraoral să scaneze arcadele dentare în mai puțin de 5 minute, iar transmiterea informație către laboratorul dentar se realizează instant prin intermediul internetului.

Următorul avantaj major al acestui proces este faptul că în laborator se elimină foarte multe proceduri și materiale ajutătoare care pot crea mici erori. Tehnicianul dentar ajutat de către CAD (computer aided design) poate începe imediat procesul de design fără a mai fi nevoit să realizeze un model din gips al danturii pacientului.

Odată finalizat designul viitoarei lucrări, imprimanta 3D va printa modelul și în același timp mașina de frezat va realiza structura viitoarei restaurări sau dinții din ceramică.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic
Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic
Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic
Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Avantaje

Avantajul major al folosirii tehnologiei CAD/CAM în laboratorul de tehnică dentară este creșterea și păstrarea constantă a calității, reducerea timpului de execuție a restaurărilor dentare, eliminarea erorilor umane, nealterarea calității materialelor, precizie și exactitate incredibilă.

Cercetările științifice demonstrează că restaurările realizate cu tehnologie CAD/CAM și folosind materiale noi sunt mai puternice decât cele frezate din materiale anterioare și riscul de fractură se reduce la minim.

Unul alt avantaj major al tehnologiei CAD/CAM este că, dacă medicul dentist are scaner intraoral iar laboratorul intern are tehnologie CAD/CAM, stomatologia în aceeași zi (SAME DAY DENTISTRY) poate fi o opțiune de tratament pentru tine. Astfel nu ai nevoie de amprente tradiționale, o restaurare temporară sau o a doua programare, restaurarea finală de tip fațetă, inlay, onlay sau coronita la o singură programare, în timp ce aștepți. Inclusiv restaurările de mici dimensiuni pe implanturi se pot realiza în aceeași ședință cu inserarea implantului.

Dezavantaje

Ca și orice tehnologie, și CAD/ CAM-ul prezintă dezavantaje, iar dezavantajul numărul unu al tehnologiei CAD/CAM este costul de achiziție și utilizare. Multe clinici din România optează în a nu investi în tehnologie, însă nu este cazul clinicii Oral Design, unde investițiile în aparatură de ultimă generație, dar și în continua dezvoltare a echipelor reprezintă un element esențial.

Este important de reținut că nu orice dinte poate fi tratat cu o restaurare CAD/CAM. Stomatologul Oral Design Clinic va stabili dacă o restaurare CAD/CAM se numără printre opțiunile de tratament adecvate pentru situația ta sau este mai corect din punct de vedere medical și estetic să se opteze pentru o restaurare realizată analogic (convențional). În plus, în ciuda îmbunătățirilor aduse materialelor folosite de sistemele CAD/CAM, pacienții pot constata că unele restaurări CAD/CAM arată prea opace și lipsesc caracterizări naturale.

De aceea, amprenta artistică a tehnicianului dentar este foarte importantă!

Ce tehnologii folosim la Oral Design Clinic?

Laboratorul Oral Design Clinic are o experiență de peste 20 de ani în proceduri analogice și peste 17 ani de experiență în domeniul CAD/CAM, fiind primul laborator din România care s-a dotat cu tehnologie digitală.

Pentru a opera o mașină de frezat, este necesar să folosim un soft pentru design (Exocad) și un scaner de laborator. Avem cel mai performant scaner de laborator din țară, special gândit pentru implantologie, Imetric 104D. Mai avem un as în mânecă! Din componența laboratorului Oral Design Clinic face parte singurul trainer acreditat Exocad din Romania si Estul Europei: Thd Tudor Todea.

Mulajul dentar al pacientului este transformat în modele prin folosirea imprimantei Asiga Max, iar dinții sunt frezați cu ajutorul mașinilor în 5 axe a celor de la Imes – Icore. Mașinile existente în laborator sunt: imes-icore 4820, imes-icore 350i, imes-icore 350i Pro Plus cu loader.

Eficienta laboratorului Oral Design Clinic este crescută deoarece folosește sistemul CAD/CAM imes-icore 350i Pro Plus cu loader care operează 24/24 și 6/7 zile datorită loaderului (încărcătorului) care schimbă automat blocurile de materiale din care se frezează restaurarile dentare, fără a fi nevoie de intervenția omului.

Pe lângă aceste tehnologii, pentru a finaliza o restaurare dentară este necesar să folosim cuptoare de sinterizat, cuptoare de calcinat, micromotoare, microscoape și ceramică. La final, pentru a crea o restaurare unicat și care să se potrivească pacientului fără a se vedea că este un fals, este nevoie de aportul artistic al tehnicianului.

Tehnologia CAD/CAM nu este un înlocuitor pentru acuratețea, unicitatea și talentul oferite de un tehnician dentar. Priceperea cu care se proiectează o restaurare este esențială pentru a preveni deteriorarea viitoare a dinților. În cazul în care restaurarea nu este realizată corect, vor apărea diverse probleme care vor duce la infecție, carii dentare, periimplantită și probleme funcționale (de masticație).

Talentul artistic al tehnicianului dentar este rezultatul vizibil al restaurărilor finale de aceea aportul lui este major în reușita cazului. La Oral Design Clinic avem cea mai competentă echipă de profesioniști din România, adevărați artiști pentru ca zâmbetul tău să atingă apogeul unei opere de artă. Programează-te chiar azi la o consultație la Oral Design Clinic!

Programează-te chiar azi la o consultație!