• Stomatologie Cluj Napoca
 • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Tehnologii
Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

În domeniul stomatologiei, tehnologia are cel mai mare impact asupra proteticii dentare, oferindu-ne posibilitatea realizării restaurărilor protetice folosind protocoale digitale atât în cabinet cât și în laboratorul de tehnică dentară. În felul acesta putem obține rezultate precise și predictibile într-un timp mai scurt comparativ cu tehnicile convenționale.

Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Stomatologie digitală (Digital Dentistry)

Stomatologia digitală: un trend, o necesitate sau o comoditate? Un răspuns scurt ar fi: toate trei. Această „ramură” a medicinei dentare are utilitate în toate specialitățile stomatologiei. Prin cuvântul „digital” ne putem referi la orice are legătură cu un calculator: de la o simplă fotografie sau radiografie, la imagini 3D și simulări complexe de tratamente. 

Inevitabil toate clinicile au deja o formă de digitalizare, mai mică sau mai mare, devenind astfel un trend. Felul în care echipa Oral Design Clinic acționează vis-a-vis de această digitalizare este prin a face parte din pionierii tehnologiilor noi, studiind și adaptându-se unui stil de lucru modern și inovativ. În acest fel clinica Oral Design, printr-un nivel ridicat de digitalizare, oferă pacienților un confort sporit în etapele tratamentelor și totodată posibilitatea previzualizării rezultatului final al lucrărilor protetice. Mai mult, colegul nostru Tudor Todea este singurul „certified trainer for Exocad” din România și Europa de Est.  Dr. Vlad Băncescu, un alt membru valoros al echipei Oral Design este trainer național pe partea de folosire a scanerului digital. 

Ce este scanarea intraorală?

Pentru a putea înțelege scanarea intraorală trebuie mai întâi să discutăm despre amprenta convențională. Prin „amprentare” ne referim la o manoperă de înregistrare a situației dentare actuale folosind diverse materiale care se mulează după forma dinților și în câteva minute devine mai „rigidă”, nemaiputând fi modelată. Astfel obținem negativul arcadelor dentare pe care tehnicianul îl va folosi pentru a copia în laborator situația amprentată folosind materiale dure precum gipsul. Aceste reprezentări din gips le numim „modele de studiu”, copie fidelă a situației din cavitatea orală a pacientului. Modelele de studiu se pot folosi pentru a pregăti un plan de tratament complex, în cadrul ortodonției pentru efectuarea diverselor măsurători sau de către tehnician pentru a realiza așa-numitul „wax-up” pentru a simula forma viitoarelor lucrări protetice pe care le va transfera medicul în cavitatea orală a pacientului (mock-up). În cazul lucrărilor protetice, medicul stomatolog pregătește dinții (minim-invaziv de cele mai multe ori) și apoi amprentează situația ce urmează să fie restaurată protetic. Tehnicianul realizează modele care îl vor ajuta să modeleze viitoarele lucrări protetice, pe dinții pe care i-a pregătit medicul, „copiați” în laborator. În protetica dentară, amprentarea este indispensabilă pentru realizarea restaurărilor.

Materialele folosite pentru amprentarea convențională sunt de mai multe tipuri, în funcție de necesitatea cazului. Pentru modele de studiu se pot folosi materiale care au o fidelitate mai scăzută (alginate), iar pentru lucrări protetice, în funcție de complexitate, se folosesc materiale care au o fidelitate superioară și grade diferite de rigiditate (siliconi, elastomeri). Tehnicile de amprentare variază, unele fiind complexe și dificil de realizat corect. Dacă tehnica este executată corespunzător, iar materialele sunt de înaltă calitate, nivelul de detaliu pe care îl putem amprenta se discută la ordinul micronilor. Totuși, o amprentă perfectă sau aproape perfectă nu este ferită de diverse modificări ce pot apărea până în momentul realizării modelului de gips (torsiuni la desprinderea amprentei, condiții de mediu «umiditate și temperatură», șocuri sau alte acțiuni mecanice în urma transportului către laboratorul de tehnică dentară).

Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic
Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic
Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Varianta digitală a amprentelor se realizează cu ajutorul unui aparat numit scanner intraoral, care este practic o cameră complexă care captează multe imagini pe secundă și le transpune într-un model 3D pe calculator. Acest model 3D poate avea rolul modelului de studiu, oferă informații mult mai clare în legătură cu punctele de contact interarcadice, măsurătorile ortodontice se pot efectua mult mai ușor și mai precis. În cazul lucrărilor protetice, tehnicianul poate realiza design-ul acestora direct pe calculator, fiind ulterior trimise către mașina de frezat, economisind foarte mult timp.

Ca și în cazul amprentării convenționale, scanarea intraorală necesită exercițiu pentru a fi executată corect, însă este mult mai permisivă. Dacă apar erori pe o secțiune a scanării, medicul poate șterge doar partea necorespunzătoare și să o completeze după, nefiind nevoie de repetarea acesteia în întregime. Erori în cazul amprentării clasice duc de cele mai multe ori la repetarea acesteia, experiență care nu este neapărat plăcută pentru pacient în comparație cu „plimbarea” unei camere deasupra arcadelor dentare.

Amprentele digitale se pot transmite instantaneu către tehnicieni, alți medici sau pacienți, nu necesită spațiu de depozitare, nu se deteriorează în timp, se pot face copii de siguranță și pot fi comparate mult mai ușor în viitor cu alte scanări pentru a putea vedea evoluția în timp a situației pacientului.

Când este nevoie de scanarea intraorală?

Orice plan de tratament pornește prin culegerea informațiilor. Pe lângă anamneză, fotografii și CBCT avem nevoie de amprentarea arcadelor dentare, amprentă pe care o obținem folosind scanner-ul intraoral, care poate atinge o precizie de sub 10 µm, într-un timp mult mai scurt decât amprenta convențională și cu un grad de confort sporit pentru pacient. Având toate aceste informații necesare realizării unui plan de tratament corect, medicul împreună cu tehnicianul dentar pot realiza design-ul digital al viitoarelor lucrări protetice, oferind totodată posibilitatea pacientului de a sugera modificări după preferințele personale, înainte ca piesele protetice să fie date în lucru. În acest fel pacientul poate vedea cum va arăta viitorul său zâmbet înainte de a începe tratamentul. Acest lucru poate fi realizat și în cabinet, medicul împreună cu pacientul vor realiza „Smile Design-ul” pe calculator folosindu-se de fotografii și scanare, modelând virtual lucrările protetice după cunoștințele de estetică a medicului și ținând cont de preferințele pacientului.

Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Protocolul protetic digital Oral Design Clinic

1. Documentarea cazului cu ajutorul:

 • Anamnezei;
 • Pozelor;
 • CBCT-ului;
 • scanării intraorale a arcadelor dentare și rapoartelor ocluzale;
 • eventualul Smile Design realizat împreună cu pacientul.

2. Trimiterea informației către laboratorul de tehnică dentară.

3. Analizarea cazului împreună cu restul echipei medicale.

4. Analizarea cazului împreună cu tehnicianul dentar.

5. Realizarea design-ului digital al viitoarelor restaurări.

6. Feedback de la distanță din partea pacientului.

7. Printarea prototipului viitoarei restaurări protetice.

8. Transpunerea prototipului de către medic în cavitatea bucală a pacientului (mock-up).

9. Analiza situației, validarea design-ului de către pacient.

10. Fotografierea și scanarea mock-up-ului.

11. Test drive cu mock-up-ul.

12. Prepararea ghidată prin mock-up.

13. Scanarea intraorală a preparațiilor.

14. Realizarea viitoarelor restaurări protetice cu ajutorul CAD/CAM-ului.

Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Avantajele stomatologiei digitale

Datorită progreselor în stomatologia digitală, vizitele la medicul stomatolog devin mai rapide, mai sigure și mai confortabile ca niciodată. Printre principalele avantaje enumerăm:

 • Costuri mai reduse;
 • Foarte rapid, precis și confortabil pentru pacient (procedura de scanare a unei arcade durează 2 minute, iar ocluzia mai puțin de un minut);
 • Reduce numărul vizitelor pacientului în clinică (pacientul își vede imediat dinții în amănunt, în 3D);
 • Înlocuim amprentarea convențională (scanarea fiind o opțiune mult mai sănătoasă și prietenoasă cu mediul);
 • Înregistrarea automată a culorii dinţilor;
 • Rezultate predictibile, îmbunătățite;
 • Reduce timpul de realizare a restaurărilor protetice;
 • Stocarea și accesarea mult mai facilă a informațiilor.

Sistemele de scanere și sisteme 3D pe care le folosim

Laboratorul Oral Design este partenerul cel mai mare din România a firmei Imes-icore, având 3 aparate CAD/CAM, fiind primul din țară care a introdus tehnologia CAD/CAM în stomatologie.
 • Scanner intraoral Trios 3
 • Scanner extraoral și de laborator iCam4D și IScan L1
 • CAD/CAM Imes-icore
 • Software 3D laborator Exocad
 • Printer 3D pentru modele Asiga
Tot la partea de tehnologie amintim factul că Oral Design Clinic dispune de panouri fotovoltaice și baterii de acumulare a energiei electrice, reușind astfel să fie eficientă energetic dar și să se îndrepte spre o autonomie energetică. Un alt aspect important este că aceste sisteme oferă un back-up în caz de pierdere a curentului de la rețea, astfel pacientul nu rămâne cu tratamentul neterminat. Clinica este dotată și cu un sistem de filtrare a aerului unic in Transilvania. Aerul este răcit pe timpul verii prin traseul care se află la 3 m în pământ, sau încălzit pe timpul iernii, filtrat, purificat și adus în clinică. În același timp, aerul viciat din toata clinica este scos afară, nu înainte de a fi filtrat. Astfel se elimină foarte multe bacterii și se reduce riscul îmbolnăvirii pacientului, inclusiv cu noul virul SarsCov. Știm cu toții cât de prețios este timpul pacienților, dar și cât de importantă este calitatea. De aceea, la Oral Design Clinic am investit în tehnologie încă de la început și continuăm să investim atât în dezvoltarea echipei (având ca membru singurul „certified trainer for Exocad” din România și Europa de Est), dar și în echipamente și aparatură de ultimă generație. Programează-te chiar azi la o consultație la Oral Design Clinic!

Programează-te chiar azi la o consultație!