• Stomatologie Cluj Napoca
 • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Servicii/Endodonție la microscop
Endodontie la microscop tratament de canal scoaterea nervului dentar Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Endodonție – tratamentul de canal

De câte ori ai fost nevoit să iei medicamente doar ca să mai scapi pentru câteva momente de durerea provenită de la un dinte sau măsea? Salvează-ți dinții naturali prin tratamentul endodontic la microscop!

Tratamentul endodontic, adesea numit și tratament de canal sau scoaterea nervului, se referă la terapia stomatologică a unui dinte cu inflamaţie pulpară în scopul vindecării bolilor pulpei dentare (nervului) si păstrării dintelui în cavitatea orală. Inflamaţia pulpară apare în urma agresiunii dintelui cauzată de carii profunde, obturații coronare (plombe) întinse, fracturi sau fisuri în smalț, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte. Dacă nu se instituie un tratament endodontic complet și complex, dintele trebuie extras, el constituind o sursă de durere şi un focar de infecţie pentru organism.

Tratamentul endodontic, care presupune obturație de canal, este considerat o procedură conservativă deoarece vizează tratarea unei infecții dentare sau a unei carii dentare profunde păstrând cât mai mult din integritatea dintelui natural.

Endodontie la microscop tratament de canal scoaterea nervului dentar Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Cu o experiență vastă în endodonție la microscop, tehnologie de ultimă generație și cu o echipă de medici specialiști endodonți pasionați și experimentați, la Oral Design Clinic reușim să tratăm dinții afectați cu succes, indiferent de gravitatea cazului cu care ne confruntăm.

De ce tratament endodontic?

O carie aflată în stadii avansate poate face ca durerea să devină insuportabilă, ca dintele să nu mai poată fi salvat, degenerând în parodontită și abces dentar, urmând ca dintele să fie extras.

Ideal este să urmezi tratamentul endodontic (cunoscut adesea și sub numele de obturație de canal) la recomandarea medicului endodont, pentru a elimina complet infecția de la nivelul pulpei dentare și pentru a-ți salva dinții naturali. În trecut, când un dinte era afectat de o carie profundă, cu o infecție ce se dezvolta și ajungea până la rădăcină, cel mai probabil, singura soluție propusă de medicii stomatologi era extracția. Acum însă exista metode alternative și aparatură modernă care pot salva situația, evitând pe cât de mult posibil extracția.

Când se recomandă consultul unui medic endodont?

Durerile dentare sunt acele dureri pe care cu toții încercăm să le evităm, știind de altfel că sunt unele din cele mai greu de suportat. Se întâmplă însă să ne confruntăm cu dureri spontane intense sau dureri la presiunea pe dinte care reușim să le calmăm doar cu medicamente.

În cei peste 20 de ani de activitate a specialiștilor de la Oral Design Clinic, am identificat cele mai comune cazuri când se recomandă consultul unui endodont:

 • la recomandarea unui medic stomatolog de altă specializare;
  atunci când un dinte își schimbă culoarea (se înnegrește);
 • durere spontană sau provocată, de intensitate medie sau mare, iradiantă sau localizată, pulsatilă sau cu caracter lancinant;
 • sensibilitate la rece sau la cald, în timpul masticației sau când se ating dinții;
 • caria netratata duce la inflamația și necroza pulpară cu risc de extindere și la dinții vecini;
 • apariția durerii la nivelul unui dinte deja tratat endodontic;
  apariția unei umflături în dreptul dintelui sau la nivelul obrazului;
 • umflarea ganglionilor din jurul gâtului.

Tratamentul endodontic la microscop

Un tratament endodontic făcut la microscop îți poate salva dintele de la extracție, va elimina durerile dentare acute și îți va permite să folosești dantura într-un mod corespunzător.

Endodonţia clasică îşi justifica multitudinea de eşecuri prin argumentul lipsei vizibilităţii şi a utilizării exclusive a simţului tactil. Tehnologia de ultimă generaţie a introdus microscopul operator în medicina dentară revoluţionând astfel un domeniu ”orb” până nu demult. Microscopul a venit în ajutorul medicilor specialişti confirmând citatul marelui medic endodont Prof. Dr. S. Kim ” You can’t treat what you can’t see” ( ”Nu poţi trata decât ceea ce vezi”). Mai mult decât atât, sunt cazuri de pacienți care au avut parte de un tratament endodontic eșuat, din cauza unor canale suplimentare neidentificate, a unor perforații în rădăcină sau instrumente fracturate pe canal.

Tratamentul endodontic la microscop este indicat ca abordare mai complexă, precisă, modernă și cu rată mare de succes pentru pacient, încercându-se salvarea dintelui și menținerea lui în cavitatea bucală pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, tratamentul endodontic la microscop poate fi mai eficient, scăzând șansele ca pacientul să ajungă și pe mâna chirurgului pentru a salva rădăcina unui dinte.

Endodontie la microscop tratament de canal scoaterea nervului dentar Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Avantaje tratamentului edodontic la microscop

Tratamentul clasic pentru obturație de canal în care medicul realizează procedura cu ochiul liber are o rată de reușită de 50-60%, în timp ce utilizarea microscopului endodontic asigură o rată de succes de peste 90%, eliminând numeroase riscuri atât în etapa non-chirurgicală, cât și în cea chirurgicală. Alte avantaje:

 • diagnostic precis;
 • vizualizarea mult mai bună a complexităţii anatomiei dentare, astfel șansele de a omite un canal scad foarte mult;
 • tratamentul dinţilor cu acces dificil;
 • la îndepărtarea instrumentelor fracturate pe canal;
 • în instrumentarea canalelor calcificate
 • permite medicului și asistentei o poziție ergonomică, crescând astfel eficiența manoperei și reducerea timpului de lucru.

Manevrarea microscopului de către medicul specialist este dificilă, necesită cursuri de specializare, multă răbdare şi practică îndelungată pentru însuşirea abilităților de a-l folosi corect. Cu toate acestea, achiziţionarea microscopului şi efortul depus pentru deprinderea manoperelor sunt recompensate de creşterea mare a ratei de succes a tratamentelor endodontice, utilizarea lui făcând posibilă tratarea dinţilor care odată erau condamnaţi extracţiei.

Terapia endodontică cu ajutorul microscopului garantează acuratețe și eficiență maximă, astfel încât durata tratamentului este mai mică și rezultatul este sigur pe termen lung.

Procedura de lucru în cazul tratamentului endodontic la Oral Design Clinic

Intervenția endodontică sub microscop poate face diferența între salvarea și extracția dintelui. Obturația de canal este o procedură extrem de precisă care trebuie realizată într-un mediu fără bacterii. De aceea, dintele este izolat cu un câmp de lucru.

De regulă, pacientul nu simte niciun fel de disconfort sau durere în timpul realizării tratamentului de canal deoarece medicul utilizează un anestezic local pentru a asigura confortul pacientului în cabinet. Cu toate acestea, în funcție de materialul biologic, există cazuri în care pacienții resimt o anumită sensibilitate local post-intervenție, care poate fi ținută sub control cu o medicație recomandată de către specialistul Oral Design Clinic. Astfel, avem următorii pași:

 • anestezie eficientă;
 • izolarea dintelui cu ajutorul sistemul de digă;
 • obținerea unui dinte indem de carie;
 • eliminarea infecției din sistemul endodontic prin dezinfecție și instrumentare;
 • sigilarea corespunzătoare a întregului sistem endodontic (a canalelor);
 • reconstrucția dinților cu pivot de fibră de sticlă (unde este indicat);

La finalul intervenției, nu veți mai simți nicio durere la dintele tratat deoarece țesutul nervos a fost scos și infecția eliminată. Ultima etapa în reabilitarea unui dinte tratat endodontic o reprezintă reconstrucția coronară care se poate obține printr-o obturație simplă, dar în cele mai des întâlnite cazuri se recomandă acoperirea dintelui cu o coroană dentară pentru a reface estetica, morfologia și funcția.

În general, un tratament endodontic obișnuit durează o ședință de 1-2 ore, dar unele cazuri complexe pot necesita 2 sau chiar mai multe ședințe.

Endodontie la microscop tratament de canal scoaterea nervului dentar Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Tehnologii utilizate în tratamentul endodontic la Oral Design Clinic

 • microscop operator Global A6 High End;
 • radiografie digitală și CBCT;
 • apex locator;
 • endomotor;
 • ace rotative;
 • aparat cu ultrasunete;
 • sistem de condensare verticală la cald.

Dacă te confrunți cu un proces carios care afectează pulpa dentară și îți produce disconfort din cauza durerii importante, programează-te la Oral Design Clinic pentru a beneficia de tratament endodontic adecvat nevoilor tale.

Programează-te chiar azi la o consultație!