• Stomatologie Cluj Napoca
 • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Servicii/Stomatologie non-ivazivă
Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Stomatologie non invazivă - fațete aditive prepless (NO-Prep dentistry)

Ești interesat de fațete dentare dar te gândești că nu vrei să-ți strici dinții? Oral Design Clinic are soluția perfectă pentru tine! Experiența de peste 20 de ani a specialiștilor noștri și tehnologia digitală de ultimă generație face din clinica noastră o adevărată galerie de artă, cu zâmbete perfecte și sănătoase.

Ca si fațetele tradiționale , cele no-prep sunt lipite pe suprafața externă, vizibilă a dinților și pot modifica cu ușurință dimensiunea, forma și culoarea danturii. Ca și avantaj principal față de fațetele tradiționale, în cazul celor aditive nu se reduce deloc din dinți (fără șlefuire) și datorită acestui fapt, adeziunea lor este mai bună, fiind doar în smalț.

Când se recomandă fațetele aditive prepless?

Faţetele no prep sunt o soluţie ideală şi tentantă pentru aceia care nu vor să petreacă prea mult timp în cabinetul dentar sau care doresc o soluţie cât mai conservatoare. În cei peste 20 de ani de activitate a specialiștilor de la Oral Design Clinic, am identificat cele mai comune cazuri când se pacienții optează pentru fațetarea fără șlefuirea dinților:

 • când ne dorim să corectăm forma și dimensiunea unor dinți;
 • dinți nanici, de dimensiuni reduse, cu spații între ei;
 • completarea rezultatelor unui tratament ortodontic, mai ales la adult;
 • dinți cu uzuri dentare sau eroziuni acide, fie prin ingestie, fie prin boala de reflux;
 • dinți cu fracturi dentare;
 • pentru corecturi minime de culoare;
 • când curbura arcadei dentare nu e armonizată cu restul feței, cu buzele, cu arcadele osoase;
 • în cadrul unor tratamente complexe de restaurări bimaxilare, asociate cu alte tipuri de restaurări.

Când nu se recomandă fațetele aditive prepless?

Indiferent de dorinţele subiective ale pacientului trebuie avut în vedere indicaţiile restrânse ale acestui tip de faţete dentare. Fațetele dentare fără preparație nu se recomandă atunci când volumele dentare inițiale, pe care dorim să le corectăm sunt mari și aplicare unor fațete no-prep ar duce la rezultate inestetice sau nefuncționale.De asemenea, nu vei putea avea fațete dentare no-prep dacă:

 • ai dinții înghesuiți;
 • ai anumiți dinți ieșiți cu mult mai în exterior;
 • ai dinți rotiți în ax;
 • mușcătura este cap la cap (dinții de sus se întâlnesc cu dinții de jos pe muchia incizală).

Cu toate acestea, chiar dacă fațetele aditive prepless nu sunt potrivite pentru tine, există alternative minim invazive. În urma consultației cu medic dentist Oral Design Clinic vei știi exact care e opțiunea cea mai potrivită pentru tine pentru a obține un zâmbet perfect.

Din ce materiale sunt realizate fațetele aditive prepless?

 • Din punct de vedere tehnic, fațetele aditive no-prep sunt identice cu fațetele clasice. Sunt la fel de estetice și au același grad de longevitate. In multe cazuri, fațetele dentare se pot folosi în combinație cu fațetele no-prep, în funcție de estetica finală a zâmbetului. Fațetele no-prep sunt realizate din diverse tipuri de materiale precum:

  • ceramica presată (litiu disilicat) combinată sau nu cu tehnici de stratificare pentru mai bune rezultate estetice;
  • ceramica frezată din blocuri prefabricate;
  • ceramica feldspatică, care e aplicată prin stratificare pe bonturi speciale din masa refractară;
  • materiale compozite.
Fatete dentare fara slefuire prepless hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Avantajele fațetelor aditive prepless

Fiind un tratament pur aditiv, pilirea dinților nu este necesară. Așadar, procedura se realizează fără anestezie, nu este dureroasă, iar în urma tratamentului nu există sensibilitate.

 • se păstrează integritatea structurilor dentare;
 • nu este nevoie de anestezie, se amprentează dinții integri, iar cimentarea e un procedura nedureroasă;
 • nu necesită tratamente provizorii (fațete provizorii);
 • adeziunea fațetelor este cea mai bună, având în vedere că cimentarea lor se realizează exclusiv pe suprafețe de smalț.

Fațetele aditive prepless se aplica doar pe dinți integri ș sănătoși, si cum aceștia nu trebuie piliți, nu este nevoie de niciun fel de provizorat. Tratamentul presupune 3 etape : design, amprenta și cimentarea fațetelor. Impactul estetic este imediat.

Fatete dentare fara slefuire prepless hollywood smile Cabinet Stomatologic Dentist Cluj Napoca Oral Design Clinic

Procedura de lucru a fațetelor aditive prepless la Oral Design Clinic

Pentru realizarea fațetelor no-prep e nevoie de amprentarea ambelor arcade, fie clasic cu linguri și material de amprentă, fie prin scanare introarală. Amprentele clasice sau digitale se trimit laboratorului integrat Oral Design de tehnică dentară, care realizează fațetele.

În cazul unor situații mai complexe, în laborator se realizează un model de wax-up, care prefigurează aspectul restaurărilor finale. Acesta se transpune în cavitatea orală a pacientului sub forma de mock-up, astfel ca pacientul poate să vadă și să testeze noua formă a dinților și dacă aceasta corespunde așteptărilor sale estetice și funcționale.

Fațetele se cimentează prin tehnica de cimentare adezivă sub izolare cu sistemul de digă. Acest tip de cimentare crește foarte mult rezistența fațetelor. Durata de viață este lungă, ajungând la 10-15 ani. În caz de fracturi, fisuri, se pot îndepărta și reface fără a afecta structura dentară.

Majoritatea pacienţilor doresc să obţină un efect maxim estetic cu un minim de sacrificiu dentar. Acesta este de altfel un trend nou în stomatologie, de a conserva cât mai mult din ţesuturile naturale ale pacientului, din dinte, din vitalitatea dintelui, fără să alterăm gingia, spațiul care înconjoară dintele.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a putea avea un zâmbet perfect, este acela de a merge la un consult stomatologic. Estetica este un element foarte important pentru decizia noastră, însă sănătatea danturii tale este cea mai importantă. Programează-te chiar azi la o consultație la Oral Design Clinic!

Programează-te chiar azi la o consultație!