• Stomatologie Cluj Napoca
  • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33

Dinte care se mișcă? Programează-te urgent la un consult stomatologic!

Dinte care se mișcă? Programează-te urgent la un consult stomatologic!

De ce să salvăm dintele natural?

Originalul este mai valoros și mai calitativ decât copia, iar naturalul reprezintă cea mai bună variantă pentru funcționarea corespunzătoare a organismului uman. Cavitatea bucală nu face excepție de la această regulă. Dinții naturali și sănătoși asigură cea mai eficientă masticație și cel mai bun echilibru microbian, ei fiind incomparabili cu orice variantă artificială.

De ce se mișcă dinții?

Exista 2 tipuri de mobilitate dentară: naturală și patologică. Deoarece dinții sunt în mod natural mobili, ei se mișcă chiar și în absența unei boli (mobilitate dentară naturală – nu este vizibilă pentru ochiul liber)

Mobilitatea patologică a dinților (despre care vorbim în acest articol) se referă la dinții deveniți mobili în urma unei cauze și necesită un tratament stomatologic corect. Indiferent de cauze, mobilitatea dentară patologică este un semnal de alarmă și este recomandat să te prezinți de urgență într-un cabinet stomatologic, pentru un consult de specialitate.

Dintele se mișcă după un accident (traumatism dentar)

Mobilitatea dentară poate apărea în urma unui traumatism dentar: o căzătură, lovitură, impact puternic, accident. Prezența de urgență la medicul stomatolog este esențială în acest caz! Astfel, medicul dentist va încerca imobilizarea dintelui afectat, stabilizându-l în scopul conservării lui pe arcadă.

Din punct de vedere statistic, cei mai vulnerabili dinți la traumatisme sunt incisivii centrali maxilari, foarte rar sau deloc fiind implicați incisivii laterali maxilari sau incisivii mandibulari.

Specialiștii susțin că factorii de risc cei mai importanți pentru accidentele dentare sunt inocluzia sagitală accentuată, apropierea insuficientă a buzelor, diferite sporturi.

Dinte care se mișcă din cauza parodontozei? Programează-te urgent la un consult stomatologic!

Dintele se mișcă datorită apariției parodontozei (boala parodontală)

Cele mai întâlnite semne ale bolii paradontale sunt respirația urât mirositoare, sângerări gingivale, dinți care se mișcă și gingii care s-au retras. E momentul să te programezi la o consultație stomatologică chiar azi, nu lăsa să se ajungă la pierderea dinților.

Mai multe despre boala parodontală și cum se tratează aceasta într-o clinică stomatologică puteți citi în secțiunea Parodontologie – aici

Dinte care se mișcă din cauza aparatului dentar? Programează-te urgent la un consult stomatologic!

Dintele se mișcă datorită folosirii unui aparat dentar

Datorită presiunii exercitate pe dinți în timpul purtării aparatului dentar, aceștia se vor deplasa în osul alveolar, pentru a ajunge la poziția corectă. Această mișcare este normală și este controlată prin tratamentul ortodontic de către medicul ortodont. 

Mai multe despre acest subiect puteți citi în secțiunea Aparat dentar & Clear Aligners – Ortodonție – aici.

Dinții care se mișcă pot fi salvați!

Conservarea dinților va fi întotdeauna prioritatea medicilor dentiști din cadrul clinicii dentare din Cluj Napoca Oral Design, dar și a pacientului. Tratamentul aplicat corect și la timp poate stopa mobilitatea dinților, prin urmare vă recomandăm insistent să vizitați cel puțin de 2 ori pe an medicul stomatolog.

Dinte care se mișcă din cauza aparatului dentar? Programează-te urgent la un consult stomatologic!

Parodontologie

Respirație urât mirositoare, sângerări gingivale, dinți care se mișcă sau gingii care s-au retras? Sunt doar câteva din semnele unei boli parodontale.

Ortodonție

Chiar dacă nu te-ai născut cu un zâmbet perfect, cu ajutorul ortodonției moderne poți obține o dantură frumoasă și sănătoasă, indiferent de vârstă!

Articole similare