• Stomatologie Cluj Napoca
  • Cluj Napoca, Str. Câmpului, nr. 33
Home/Cazuri clinice/Restaurare estetică cu ajutorul fațetelor dentare customizate (individualizate)

Restaurare estetică cu ajutorul fațetelor dentare customizate (individualizate)

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Opțiunea de a îmbrăca dinții folosind coroane dentare este cea mai rapidă și simplă pentru că prin prepararea dintilor se creează spațiul necesar realizării viitoarelor restaurări. Realizarea unei culori monocrome și albe este ușor de obținut atunci când dinții sunt preparati masiv. Dar aceste opțiuni sunt cele corecte din punct de vedere medical?

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic
Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Cazul prezent a fost și mai special datorită faptului că soția pacientului este medic stomatolog, iar cerințele au foarte clare, dorindu-se sa se realizeze restaurarea estetică fără a prepara (șlefui) din dinții integri iar la partea de culoare finală să se deschidă cu jumătatede ton față de nuanța naturală, existentă.

Cum putem să rezolvăm problemele medicale și cerințele minim invazive (fără șlefuire) ale pacientului, dar în același timp să creăm zâmbetul perfect? Sunt fatetele fără prepararea dinților rezistente? Dar fațetele de 0.1-0.5 mm? Din punct de vedere medical, păstrarea țesuturilor dentare cât mai integre reprezintă un avantaj major în rezistența fațetelor, durata de viață a acestora dar și a dinților naturali pe care vin fixate. În același timp fatetele cu o grosime de 0.1-0.5 mm pe dinții nepreparați sunt foarte rezistente după cimentarea adezivă.

1. Starea inițială

Pacientul prezintă fațetări directe din compozit la maxilar, cu distrucții masive pe unii dinți și de aceea s-a optat pentru restaurări de tip coroană dentară și fațete cu minim prep doar pe canini. Dorința pacientul a fost să creăm un zambet natural, care să-i redea în primul rând funcționalitatea, dar în același timp să fie un caz unicat.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

2. Variante de tratament

Opțiunea de fațete dentare cu prepararea dinților se pretează oricărui pacient care are toți dinții, dar aceștia sunt cu carii dentare sau obturații vechi. Opțiunea de fațete dentare fără prepararea dinților sau Non-Invazive se adresează oricărui pacient care dorește să-și refacă zâmbetul, să corecteze spațiile dintre dinți, să uniformizeze dinții, să schimbe culoarea acestora dar și în cazul abraziilor generalizate cu pierdere mare de substanță dentară.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

3. Grosimea fațetelor de 0,2 mm

Grosimea fațetelor dentare va depinde foarte mult de previzualizarea inițială cât și de morfologia existentă. În acest caz am realizat fațete cu o grosime de 0,2 mm, rezultat obținut doar prin experiența vastă a tehnicienilor Oral Design Clinic. În cazul mandibulei, toți dinții au fost afectati de funcția incorectă și au fost folosite fațete dentare de 0,2 mm fără a fi nevoiți sa preparam dinții, reușind astfel să restabilim funcția, estetică dar și să deschidem culoare conform cerintelor pacientului.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

4. Tratament non-invaziv

În cazul mandibulei unde dinții nu prezentau carii dar aveau abrazii datorită funcției incorecte, s-au putut realiza fațete dentare fără prepararea dinților, urmărindu-se corectarea culorii și funcției dentare.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

5. Personalizare

În același timp trebuie să luăm în considerare cerințele pacientului de a realiza un zâmbet natural. Ce înseamnă un zambet natural? Dinți albi perfect aliniați? Dinti în care culoarea este unicoloră? Ca și punct de plecare trebuie să respectăm normativele estetice, dar în același timp este cunoscut faptul că este dificil să copiezi structura unui dinte natural.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

6. Criterii de simetrie și naturalețe

Un dinte natural prezintă o culoare graduală cu o bază mai saturată spre gingie și cu diferite nuanțe de transparent în zona incizală, există simetrii între dinți, liniile de tranziție, textura de suprafață, axele dinților și nișele incizale respectă un tipar care trebuie obținut. Nerespectând aceste criterii nu vom reuși niciodată să copiem natura, iar restaurările finale vor arata fals. Natura creează diferite tipare pe care noi încercăm să le copiem. Pe langa aceste aspecte este foarte importantă simetria dinților iar un rol important îl reprezintă incisivii centrali care trebuie să fie identici și să se încadreze în armonia facială. Obținerea simetriei se face prin realizarea muchiilor de tranziție, a fetelor de tranziție și a texturii de suprafață.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

7. Toate structurile au fost realizate prin tehnologie CAD/CAM

În cazul maxilarului, grupul frontal de la canin la canin a fost stratificat din mai multe nuanțe de ceramică pe suport din litiu disilicat (e.Max). Individualizarea prin pigmentare este realizată doar dacă pacientul își dorește acest lucru și oferă un grad de naturalețe aparte. De aceea este foarte important să știm ce-și dorește pacientul și de aceea am și realizat un artificiu de culoare la nivelul incisivului central din partea dreaptă.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

8. Zâmbet natural și customizat

Cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM reușim să copiem foarte ușor forma dinților și să o reproducem de fiecare dată fără greșeală. Dar structura internă a unui dinte natural nu se poate obține prin această procedură și de aceea este nevoie de îndemânarea tehnicianului să facă acest lucru. Structura internă se obține prin stratificarea mai multor nuanțe de ceramicii pe un suport de zirconiu sau litiu disilicat dar și prin efectul de folosire a culorilor prin tehnica de colorare 3D.

Cabinet Stomatologic Dentar Cluj Napoca Oral Design Clinic

Programează-te chiar azi la o consultație!