Scurta descriere
Vlad a absolvit facultatea de medicină dentară din cadrul universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, in 2017. În 2017 susține examenul de Rezidențiat la Cluj-Napoca și urmându-și pasiunea, alege specializarea Endodonție, pentru următorii 3 ani.
În timpul rezidențiatului participă la diverse congrese și workshopuri dedicate endodonției.
În 2019 începe activitatea ca medic stomatolog, specializare endodonție, la clinica stomatologica Oral Design Clinic, unde îți desfășoară activitatea și în prezent.
Interviu cu Vlad Petrică
Când și de ce ați hotărât să deveniți medic stomatolog?
Când eram în clasa a 12-a, întrebat deja de părinți de cațiva ani la ce facultate vreau sa dau, mama m-a rugat să mă duc câteva zile la un prieten de familie la cabinet, care era medic stomatolog, să văd cum e și dacă mi-ar plăcea. După o săptămână de mers în fiecare zi, am decis că vreau sa dau la stoma.
De cât timp faceți parte din echipa Oral Design Clinic?
Fac parte din echipa din Mai 2019. Am acceptat să fac parte din echipă văzând seriozitatea și ambiția lui Cristi și a Anei, de a face o echipă care să se deosebească de ce exista deja pe piața din Cluj.
Care considerați că este punctul forte al clinicii Oral Design?
Consider că punctul forte al clinicii este în special reprezentat de echipă, fiecare e pasionat și își dorește mai mult de la el (ca medic). Și clădirea în sine este un punct forte (aparatura, locație, etc.), faptul ca avem tehnica dentară aproape și face parte din clinică, reprezintă de asemenea un punct forte foarte important.
Cum definiți succesul în acest domeniu?
Consider că succesul în stomatologie poate fi cuantificat, în primul rand, în pacienți fericiți și mulțumiți de serviciul oferit, pe termen lung, dar consider că succesul trebuie sa fie oglidit și printr-o creștere din punct de vedere financiar.
Care credeți că sunt atuurile unui stomatolog bun?
Atuurile sunt reprezentate, în primul rând de skill-ul medicului, care poate fi dobândit și antrenat, iar în al doilea rând de pasiune. Alte atuuri ar fi: personalitate sociabilă, calmul, răbdarea.
Considerați că, în prezent, ar trebui să se schimbe ceva în stomatologia din România? Dacă da, ce anume?
Consider că nu ar trebui să existe variante „ieftine” și de compromis atunci când vine vorba de sănătate. În România, un pacient poate să aleagă între un tratament cu 100 lei și unu cu 1000, diferența de calitate fiind foarte mare, în funcție de buget. Astfel au apărut medici care fac calitate sub mediocră iar „victimele” sunt pacienții care poate au nevoia cea mai mare de un serviciu corect și de calitate. Soluția ar fi decontarea unor manopere de către stat prin sistemul de asigurari, la fel ca în Olanda sau alte țări.
Cum vă înțelegeți cu echipa cu care lucrați?
Foarte bine, suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului.
Care credeți că este cel mai important aspect al relației medic-pacient?
Modul în care se comunică cu pacientul, din punctul meu de vedere este cel mai importat. Comunicarea să nu fie nici extrem de prietenoasă dar nici foarte distantă, după o discuție de 15-20 minute cu pacientul, acesta să plece din clinică cu un plan de tratament (care să se respecte), următoarele programari să fie stabilite, un deviz (să fie informat că poate să varieze și se poate modifica).
În final, povestiți-ne puțin despre hobby-urile dvs. și cum vă relaxați în timpul liber.
Atunci când am câteva zile libere (weekend) îmi place să mă duc pe munte, sa mă duc cu motocicleta în drumetii, să fac antrenament, în principal orice implică sport și mișcare alături de prieteni. Atunci cand nu am posibilitatea îmi place sa mă uit la filme și documentare (astro-fizică, natură, cățărat, ski, motociclete).